Šumava


Nejkrásnější dovolená je na horách, to musí každý uznat. No, dobrá, tak každý ne, ale minimálně polovina lidstva ano. To je ta, která pak do našich i zahraničních hor vyráží a tam putuje a obdivuje tu nádheru. Může to být stejně dobře na jaře, v létě nebo na podzim či v zimě. Každé roční období má něco do sebe a v každém je možno vidět spoustu hezkých věcí. Tak už to chodí. Matka příroda nás zásobuje vždy něčím, co může překvapit. Tím ovšem nemyslím povodně i když jsou určitým překvapením také. Ale já spíše myslím například vykvétající rostlinku, nebo vážku bzučící u rybníka.

šumavský velikán

To jsou ta krásná překvapení, za kterými někteří lidé putují desítky či stovky kilometrů. A nevadí jim to. Nuže, pokud se rozhodnete na dovolenou na Šumavě, kteréžto naše pohoří sice není průměrně nejvyšší, můžete si vybírat ze spousty míst, kde se ubytovat a kde mít také nějaký výchozí bod na vaše potulky krajinou. A že má Šumava co nabídnout, o tom snad ani nikdo nepochybuje. Pokud vaše volba padla na bydlení kdekoli, jistě byste neměli vynechat návštěvu Kvildy, nebo o kus dále Nového Údolí. Zde vás čeká překvapení opravdu obrovské i když jej nepřipravila příroda, ale lidé sami.

šumavský potok

Když vystoupíte z vláčku, pokud jste tedy přijeli z naší české strany, běžte dále rovně a nikam neodbočujte. Přímo před nosem máte malou a nenápadnou chatičku. Vejděte dovnitř a uvidíte sami. Nevím, zda je toto místečko v nějakých průvodcích, asi ano, ale pokud o něm nevíte, budete překvapeni skutečně hodně. Lidé zde totiž umístili pohádkové postavičky, všechny ručně dělané a také k nim patřičné prostředí. V druhé místnosti dokonce teče pravá voda, jen musíte zmáčknout dole vypínač, který okruh spustí. Ocitnete se tak ve velmi milé krajince, která nikde v okolí a ani nikde v našem státě asi nemá obdoby. Popsat se to nedá, musí se to prostě vidět.