Smysl péče o zrak


Lidské tělo je velmi složitý, ale zároveň vysoce funkční a komplexní stroj. O každé jednotlivé součásti by se dalo hodiny a hodiny psát. Vidět to jde také na tom, jak je v dnešní době medicína rozkouskovaná na jednotlivé podobory. Přitom stále všechny mají dost pacientů a práce na to, aby se štěpily dál. Jen dokonalé pochopení procesů, které se v těle odehrávají totiž umožňuje pomoci pacientům opravdu tak, jak to každý jednotlivě potřebují. Například lidské oko je složeno z několika základních tkání. Hned na povrchu oka, součást, kterou na ostatních lidech hned vidíme je rohovka potažena spojivkou.

autoškola

Pokud se pořádně zadíváte na oko z profilu, uvidíte, že rohovka je krásně průhledná a vytváří něco jako polokouli. To, že je průhledná je naprosto zásadní pro dobré vidění. Po některých zánětech na rohovce zůstávají jizvy, které pak brání dostatečně ostrému vidění. I to, že je rohovka okrouhlá, má určité dopady na zrak. Toto zakulacení totiž umožňuje zaostřování a rohovka je tak součástí optického aparátu oka. U některých lidí se stane, že rohovka nedělá pěknou pravidelnou polokouli, ale je trochu šišatá. Taková porucha se nazývá astigmatismus a opět vede k nedokonale zaostřenému vidění.

auto

Rohovka kolem dokola přechází ve spojivku, což je tenká blanka kryjící zbytek bělma. Po rohovce jsou jinak neustále mrkáním roztírány slzy, což rohovku zbavuje prachu a brání vysušování. Náš zrak je totiž velmi cenný smysl, díky kterému získáváme až 80 % informací ze svého okolí. Proto není divu, že se na zrak ptají v autoškole Praha Autoškola Holešovice během žádosti o řidičský průkaz. Ten, kdo má zrak omezený a musí tak nosit brýle nebo kontaktní čočky, má tuto informaci zanesenou v dokumentech a pokud jej někde na silnici zastaví policie, bude muset ukázat tuto svou zrakovou pomůcku. Své oči si musíme chránit, proto je vhodné nezapomínat na pravidelné kontroly u lékaře.